Wanneer is vervangen van houten kozijnen beter dan reparatie of herstel van onderdelen?
Dat ligt uiteraard aan de ‘leeftijd’ van het kozijn, maar ook aan de mate van aantasting of schade aan het houten kozijn. Hout is een materiaal dat erg goed te bewerken is, dus als de schade of aantasting gering is of alleen bij bepaalde onderdelen van het kozijn het geval is, dan is reparatie of herstel vaak de beste keuze.
Vervanging is nodig zodra het kozijn niet meer functioneert of voldoet aan prestatie- of veiligheidseisen. In sommige gevallen dicteert verscherpte wetgeving volledige vervanging, bijvoorbeeld bij het terugbrengen van een gevel in de originele staat.
In de praktijk blijkt dat houten kozijnen bij correct onderhoud makkelijk 40 tot 75 jaar in een gevel kunnen zitten. Maar wist u dat de oudste monumentale panden in Nederland, van 100 jaar en ouder allemaal houten kozijnen bevatten?
In de afgelopen jaren hebben verschillende ontwikkelingen er voor gezorgd dat de levensduur van houten kozijnen nog verder verbeterd is. Denk daarbij aan de verlijming van verbindingen, verbeteringen in de afwerklaag dankzij watergedragen verfsoorten en het toepassen van verduurzaamd hout. Bij dit laatste gaat het over thermisch en chemisch verduurzamen van hout zodat het stabieler, sterker en goed bestand is tegen aantasting.
Soms is de noodzaak voor vervanging met het blote oog duidelijk waar te nemen, in geval van zichtbare aantasting of duidelijke schade, maar soms is het minder snel zichtbaar. Bijvoorbeeld in het geval van minder zichtbare aantasting of ontstane reten en kieren, waardoor sprake is van slechte isolatie. Daarnaast kunnen er verschillende andere redenen zijn, zoals de wens van een betere duurzaamheidsklasse, meer veiligheid en wooncomfort of veranderde esthetische wensen om houten kozijnen te vervangen. Ook het behalen van het keurmerk Politie Keurmerk Veilig Wonen kan aanleiding zijn voor vervanging.
Wanneer u vervanging van uw houten kozijnen overweegt, is het altijd verstandig om bij een deskundige te informeren. Een specialist kan goed en snel beoordelen of reparatie, herstel of vervanging de beste keuze is in uw geval.
Correct onderhoud van houten kozijnen verlengt de levensduur aanzienlijk. Het voorkomt dat vocht in het kozijn kan komen. Vocht kan funest zijn voor hout. Het is dan ook vaak de oorzaak van aantasting van houten kozijnen. Regelmatige controle en reiniging zorgt voor verlenging van de levensduur en de juiste uitstraling. Tijdig signaleren van beginnende aantasting en maatregelen treffen om verdere schade tegen te gaan voorkomt vervanging van uw houten kozijnen.
Het is een misvatting dat houten kozijnen om de 2 of 3 jaar geschilderd moeten worden. Dankzij kwaliteitsverbeteringen van het toegepaste hout en betere verbindingen, lijm- en verfsoorten is onderhoud aan houten kozijnen vaak pas nodig om de 7 tot 10 jaar. Er zijn zelfs verfsystemen ontwikkeld die een schilderbeurt verlangen na 15 jaar. Uiteraard is het afhankelijk van de leeftijd van uw kozijnen en het toegepaste verfsysteem wat in uw situatie raadzaam is.
Kozijnen repareren is in veel gevallen van beginnende aantasting een hele goede optie. Het aangetaste hout wordt deskundig vervangen en na schilderen is er niets meer te zien van de reparatie. Ook zijn onderdelen van houten kozijnen te herstellen of vervangen. Dit is uiteraard bewerkelijker. Ook van vervanging van onderdelen van het houten kozijn door een specialist, is na schilderen niets meer te zien.
Is er sprake van andere oorzaken voor vervanging, zoals een betere duurzaamheidsklasse, meer veiligheid of wooncomfort of andere esthetische wensen, dan is vervanging uiteraard vaak een betere optie dan reparatie of herstel.