Passiefhuis Bouwen, waarom komt het in Nederland zo slecht van de grond? Passief huizen blijven in de zomer bijna vanzelf koel en in de winter bijna vanzelf warm. Ze zijn thermisch comfortabel, hebben een zeer goede kwaliteit binnenlucht en een zeer lage energiebehoefte.
“Wist je dat in Brussel sinds enkele jaren vrijwel alleen nog maar Passief gebouwd mag worden?”
België loopt dus voorop in Passiefhuis Bouwen ten opzichte van Nederland. Er worden hoge eisen gesteld aan isolatie, luchtdichtheid en natuurlijke ventilatie. Daarnaast wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke warmtebronnen als de zon en warmte terugwininstallaties.
Tifa Bos verzorgt in opdracht van ACH Construct s.a. voor een Passiefhuis-overheidsproject in Brussel de complete levering en afwerking van het buitenschrijnwerk en het plaatsen daarvan. 450 kozijnen voorzien van ramen, deuren, beglazing, geïsoleerde rekken, aluminium waterslagen en dagstukken voor 59 woningen en een crèche aan de Olieslagerijlaan te Vorst.
Coert Bos: “Deze kozijnen produceren volgens onze eigen ontwikkelde Passief kozijnsystemen. In 2014 hebben we namelijk drie Passiefkozijnen ontwikkeld, die gecertificeerd zijn bij Passief huis instituut in Darmstadt (D). Dat is vrij uniek in Nederland. Om ons kozijn gecertificeerd te krijgen moesten de U frame waarde namelijk goed zijn, rekenend met glas van Ug van >0,7 W/m2K.
Als je alleen heel ‘goed’ glas toepast, kunnen er vochtproblemen ontstaan door condensatie. Daarnaast fungeert je kozijnframe als een ongewenst lek. Om toch de geëiste Uw van <0,8 W/m2K te behalen voor het hele kozijn, moesten we daarom vergaande aanpassingen aan de kozijnprofielen doorvoeren om uiteindelijk de isolerende eigenschappen te verhogen.
In Nederland ligt de focus vooral op NOM, BENG en zeer energiezuinig leven en wonen. Vaak worden zonnepanelen toegepast om toch een lage EPC-waarde te halen, maar dat is toch een beetje het ene lek met het andere dichten. Je pakt het niet bij de bron aan. Dat doe je met Passiefhuis Bouwen wel. Je past voor de woning een zo goed mogelijke schil toe, zonder lekkages en met hoge isolatie. Dat is waarom wij al jaren specialiseren in Passief Bouwen met biobased materialen, dat heeft de toekomst. Uiteindelijk ook in Nederland.”
Tifa Bos paste voor het project het premium cassettesysteem toe. Coert Bos: “Normaal gesproken passen we thermisch gemodificeerd Grenen toe. Uiteindelijk is dit een zware Meranti geworden. Niet echt een voor de hand liggende houtsoort voor een Passief huis project, want zwaardere houtsoorten hebben een hogere – en dus slechtere – lambda waarde, waardoor ze minder isolerende eigenschappen hebben. Het lastenboek schreef een loofhoutsoort voor met een zware soortelijke massa van circa 800 kg/m3 en de architect wilde zich hieraan conformeren.”
Voor het ambitieuze certificeringstraject bij Passief huis instituut trok Tifa Bos samen op met Erik Franke, een in Passiefhuis gespecialiseerde architect. Erik Franke: “Wolgang Feist ontwikkelde een rekenmethodiek om exact de effecten qua comfort en energiezuinige maatregelen te kunnen bepalen. Vanuit de gedachte; “Als je iets doet, doe het dan goed.” In Duitsland en België heeft dit een vlucht genomen. In Nederland niet. Wij hebben eenvoudige methodieken die puur wetenschappelijk gezien niet de juiste getallen opleveren. Duitsers kunnen dat wel exact, waardoor ieder risico en rendement bij extra maatregelen inzichtelijk wordt gemaakt. Het zwakste deel als het gaat over warmteverliezen is het kozijn en het glas. Samen met Tifa Bos heb ik in 2013 een Passiefhuis kozijn ontwikkeld. De extra investering ten opzichte van standaard kozijnen met hr+ + kozijnen, is te overzien.
“In Nederland kopen we wat in het schap ligt en is minder ruimte voor de invulling van bewonerswensen. Daarom lopen we hier achter op normering en eisen die gesteld worden aan energiezuinig bouwen.”
Doordat Tifa Bos de Passief rekenmethodiek eraan hangt, toont ze ook daadwerkelijk aan wat het energiegebruik is en welk effect het heeft op het comfort. In de landen om ons heen wordt deze bouwmethode steeds meer onderkend en toegepast, omdat er meer zelfbouwers zijn en sprake is van een vraag gestuurde markt.
Zo is het niet in Nederland en dat is jammer. Hier heerst een andere bouwcultuur, staan wensen van (prijs gedreven) gemeenten en ontwikkelaars voorop en wordt het minder pragmatisch aangepakt. Belangen spelen een grotere rol dan feiten. Daarom lopen we achter op normering en eisen die gesteld worden aan energiezuinig bouwen. We kiezen voor de verkeerde zuinigheid dat ten koste gaat van bouwkwaliteit, comfort en een laag energieverbruik. Het is daarom goed om te zien dat Tifa Bos inmiddels meerdere Passiefhuis projecten succesvol heeft opgeleverd en dat het dus weldegelijk kan!”