{{ showmenu }}

Bas Louwers - Hurks

  • Klantcase
  • prefab

Klantcase: efficiënter bouwen met kant-en-klare gevelelementen

Nieuwbouwprojecten kosten tijd. Hoe sneller je een woning kunt opleveren, hoe lager de kosten van de totale bouw. Om een snel bouwproces te realiseren, is prefab bouwen een uitkomst. Bovendien biedt bouwen in de fabriek kansen om de kwaliteit op het hoogste niveau te houden. Die kansen zag Hurks ook toen zij begonnen met prefab casco’s. Bas Louwers vertelt over de voordelen van prefab bouwen voor Hurks en welke rol houten kozijnen hierin spelen.

Hurks is een familiebedrijf dat is opgericht in 1916. Met ruim 200 medewerkers werken ze aan bouwprojecten in een groot deel van Nederland. In de wijk Blixembosch in Eindhoven werkte het bouwbedrijf voor het eerst met volledige prefab casco’s. Daarna volgden nog vele andere projecten, waaronder 143 woningen in Amsterdam-Noord. Momenteel bouwt het bedrijf in Boxtel aan de nieuwbouw van 34 appartementen en aan nieuwbouwplan ‘Wonen aan de Linde’ in Asten. Bas vertelt hoe kant-en-klare elementen hen helpen in het bouwproces.

Te strakke planning

In 2014 nam Hurks een groot nieuwbouwproject aan in Eindhoven. Inclusief strakke planning. Een té strakke planning, zo bleek al vroeg in het proces. Omdat uitstellen geen optie was, was Hurks gedwongen om een nieuwe oplossing te bedenken. Bas: “Al snel kwamen we uit bij het bouwen met prefab casco’s. Voorheen moest veel werk nog handmatig gebeuren op de bouwplaats. Daar hadden we in dit project simpelweg geen tijd voor. Daarom onderzochten we of het mogelijk was om te werken met complete prefabelementen. Op die manier is namelijk een groot deel van het werk al voorbereid in de fabriek. Dat werkt niet alleen sneller, maar maakt ons ook minder afhankelijk van het weer en de beschikbaarheid van werknemers. De keuze bleek een succes. We leverden het project op tijd op en zijn sindsdien voor alle grote nieuwbouwprojecten overgestapt op prefab.”

Uitstraling van de gevel

Hurks werkt bij nieuwbouw veel met het zelfontwikkelde Da Vinci-concept. In deze conceptwoningen is alles wat zich achter de gevel bevindt standaard, maar is er in de gevel zelf keuzevrijheid. Bas: “In de basis is elk huis hetzelfde, maar we willen natuurlijk wel onderscheid maken in de uitstraling van woningen. De architect ontwerpt – binnen de spelregels van onze prefab casco’s – diverse soorten gevels. Daarbij hebben kozijnen een grote invloed. Die kunnen de uitstraling van een woning echt anders maken.”

“Houten kozijnen kunnen de uitstraling van een woning echt anders maken”

“Voor de levering van houten kozijnen werken we al jaren samen met Van de Vin ramen en kozijnen. Zij hebben hun fabriek zo ingericht dat ze kozijnen in een paar dagen kunnen produceren. Dat zorgt voor een grote leverbetrouwbaarheid: heel belangrijk voor ons. De houten kozijnen worden namelijk – inclusief glas en aflak – al in de fabriek in de betonnen casco’s geplaatst. Zo kunnen wij de gevels als compleet pakket in de vrachtwagen naar de bouwlocatie vervoeren. Als de kozijnen er niet op tijd zijn, hebben we een groot probleem. Maar met Van de Vin hoeven we ons daar geen zorgen over te maken.”

Tijd en kwaliteit

Werken met het Da Vinci-concept levert Hurks een enorme tijdsbesparing op in het bouwproces. Bas: “Zo’n 10 jaar geleden hadden we gemiddeld 100 werkbare dagen nodig om een woning op te leveren. Dat hebben we nu verkort naar 70 dagen. Een tijdsbesparing van 30 procent, die we kunnen gebruiken om andere projecten uit te voeren. Daarbij geldt natuurlijk dat hoe korter we op de bouwplaats zijn, hoe minder kosten we maken. Elke dag op de bouw kost immers geld.”

“Daarnaast hebben we dankzij prefab productie de kwaliteit van het eindproduct veel beter in de hand. In de fabriek werken we met een volledig gecontroleerd proces. Mede door de samenwerking met Van de Vin is het ons bijvoorbeeld gelukt om de luchtafdichting tussen het beton en het houten kozijn te verbeteren. Daardoor lekt er in de woningen die wij opleveren nauwelijks warme lucht in de spouw.”

“Door in de fabriek te bouwen, hebben we de kwaliteit van het eindproduct beter in de hand”

Vroeg beslissen

Wat vinden bewoners van deze manier van bouwen? Prefab betekent immers minder keuzevrijheid op het laatste moment. Bas: “Prefab bouwen dwingt nieuwe bewoners om al vroeg na te denken over details. Ze moeten al voordat de bouw begint beslissen waar ze hun stopcontacten, lichtschakelaars en andere aansluitingen willen. Mensen denken weleens dat ze hierdoor minder vrijheid hebben. Maar dat valt mee: ze moeten alleen eerder nadenken over hun keuzes. Bovendien is dit de enige manier om een nieuwbouwproject gestroomlijnd te laten verlopen.”

“Ik vergelijk het weleens met auto’s. Als je een unieke Rolls Royce wilt rijden, ben je zo een half miljoen kwijt. Ga je voor een standaardmodel Citroën, Opel of Ford, dan ben je veel voordeliger uit. Zo is het ook met huizen: wil je een huis dat helemaal gebouwd is naar jouw wensen en stijl, dan kun je zelf een kavel kopen en daarop bouwen. In een nieuwbouwproject ben je nu eenmaal gebonden aan de standaardwoningen. En die zijn minstens zo goed.”

Prefab bouwen: efficiënt in tijd, kwaliteit en kosten

Door te werken met prefab casco’s verloopt het bouwproces voor Hurks veel gestroomlijnder. Ze hebben meer controle over de planning, kunnen hun kwaliteit waarborgen in de fabriek en leveren sneller woningen op. Zodra de bouw ‘uit de grond’ is, voeren vrachtwagens de complete rechthoekige betonelementen aan – inclusief kozijnen. Daarna kan het dak geplaatst worden en is de woning wind- en waterdicht. Een manier van werken die het bouwproces versnelt en een flinke kostenbesparing met zich meebrengt. Zo helpt prefab bouwen Hurks en Van de Vin om efficiënt te werken en de beste kwaliteit te leveren.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op InstagramTwitter en LinkedIn

Van de Vin ramen en kozijnen is één van de vaste partners van Hurks. Voor elk betonnen gevelelement levert Van de Vin kant-en-klare kozijnen aan. Die worden vervolgens in de betonfabriek in de gevel gemonteerd en als geheel naar de bouwplaats vervoerd. In de samenwerking met Hurks heeft Van de Vin de vrijheid om verbeteringen en innovaties door te voeren. Zo vergroten ze samen de kwaliteit van het complete element voor de eindklant.