{{ showmenu }}

Kozijnen van Hout - Centrum Hout

Op deze 5 manieren dragen houten kozijnen bij aan het Klimaatakkoord

De effecten van CO2 op het klimaat worden al jarenlang onderzocht. Om onze uitstoot van dit broeikasgas te beperken, is in 1990 het Parijsakkoord getekend door landen over de hele wereld. De specifieke afspraken die hier voor Nederland uit volgden, zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord. Hoe gaan we deze doelen behalen? Eén ding is zeker: daar is een flinke omslag voor nodig. Als enige bouwmateriaal dat CO2 vastlegt, kan hout een bijdrage leveren aan het behalen van de gemaakte afspraken in het Klimaatakkoord. In dit blog lees je de 5 manieren waarop hout dat doet.

1. Bomen nemen CO2 op

Tijdens de groei nemen bomen koolstofdioxide op en geven ze zuurstof af. Zolang het hout intact blijft – of dat nu als kozijn is of als zaagsel – blijft deze CO2 opgeslagen. Met deze tool bereken je hoeveel CO2 er in jouw kozijnen en deuren zit. Per kubieke meter hout zit ongeveer 0,9 ton CO2 opgeslagen. Ter vergelijking: dat is het gewicht van een lichte auto. In het actieplan bos en hout zijn kansen beschreven als bijdrage aan de realisatie van het klimaatakkoord.

2. Hout is makkelijk te bewerken

Het verwerken van bouwmaterialen kost energie en zorgt daarmee voor de uitstoot van CO2. Hoe moeilijker een materiaal te bewerken is, hoe meer energie dit kost. Hout is – voor een bouwmateriaal– heel makkelijk bewerkbaar. Dat betekent dat het proces van het maken van een houten kozijn veel minder energie en CO2-uitstoot kost dan bij materialen die moeilijker te bewerken zijn.

3. Hout is licht om te vervoeren

In de bouw worden veel materialen vervoerd. Het werken met hout biedt hier een aantal voordelen. Omdat het licht is, kan er per vracht méér mee en kost het vervoeren minder brandstof dan het transport van zwaardere materialen. Daarnaast worden houten elementen in de timmerfabriek gebruiksklaar gemaakt. Dat voorkomt veel losse ritjes van bijvoorbeeld de montageploeg, glaszetter, schilder en losse materiaalleveringen. Dit scheelt niet alleen CO2- en stikstofuitstoot, maar vermindert ook de bouwtijd, geluidsoverlast en verkeersbelemmeringen in steden.

4. Lange levensduur

Kozijnen van hout hebben een lange levensduur. Sterker nog: bij goed onderhoud, gaan ze eeuwenlang mee. Omdat timmerfabrikanten de afgelopen jaren flink hebben geïnvesteerd in het verbeteren van hun kozijnen, krijgen invloeden van buitenaf nauwelijks een kans meer. Zo kunnen machines het hout bewerken tot op een tiende van een millimeter, waardoor voorheen kwetsbare plekken zoals scherpe hoeken, nu veel beter afgewerkt zijn. Ook verfsystemen zijn enorm verbeterd en zorgen ervoor dat vocht geen kans krijgt in het hout.

5. Gebruik van hout draagt bij aan duurzaam bosbeheer

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist door hout te gebruiken als bouwmateriaal, draag je bij aan het in stand houden van de bossen. Instanties zoals FSC en PEFC zorgen er namelijk voor dat tropische bossen beschermd worden. De verkoop van het voortkomende hout creëert waarde voor het bos. Hierdoor hebben overheden en lokale boeren er geen baat meer bij om bossen plat te branden en te gebruiken als landbouwgrond. In duurzaam beheerde bossen wordt bovendien hergroei scherp in de gaten gehouden, zodat het bos ook in de toekomst behouden blijft.

Houten kozijnen en het klimaatakkoord

Natuurlijk kan het gebruik van hout in de bouw niet als enige factor bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen. Daar is veel meer voor nodig. Toch biedt hout een natuurlijk tegengeluid voor dure innovaties, zoals machines die CO2 opslaan of het vastleggen van koolstof in de aarde. Bossen leggen immers CO2 vast, en voorzien ons tegelijkertijd van de zuurstof die we nodig hebben. Door deze bossen duurzaam te beheren, kan bouwen met hout zeker een stap in de goede richting betekenen.

Op zoek naar nieuwe kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op InstagramTwitter en LinkedIn.