{{ showmenu }}

Kozijnen van hout - Centrum Hout

  • Blog
  • Kozijnen vervangen

Schade, een lage isolatiewaarde of verouderde veiligheidssystemen: er zijn verschillende redenen waarom een kozijn aan vervanging toe is. Maar wanneer is vervanging nodig? En waar let je op bij de aanschaf van nieuwe kozijnen? In dit blog vind je het antwoord op 3 vragen die je jezelf moet stellen als je overweegt om je kozijnen te vervangen.

Vraag 1: zijn de bestaande kozijnen nog te herstellen?

Het vervangen van kozijnen is een flinke klus. Het kan daarom de moeite waard zijn om te kijken of je je bestaande houten kozijnen nog kunt herstellen. Naast de aanschaf van nieuwe kozijnen, krijg je te maken met kosten voor het demonteren van de oude exemplaren en het monteren van nieuwe. Natuurlijk is zelf klussen een optie, maar vooral bij het plaatsen van nieuwe kozijnen komt vakwerk kijken.

Vaak hoeft het kozijn na een beschadiging niet vervangen te worden en is reparatie mogelijk. Dit is een unieke eigenschap van houten kozijnen. Zijn bijvoorbeeld je houten kozijnen grotendeels nog goed, maar vertonen ze beschadigingen na bijvoorbeeld een inbraakpoging? Of is het kozijn alleen in de onderste hoeken aangetast door rot? Kies er dan voor om alleen de aangetaste delen te vervangen. Na een deskundige reparatie en nieuw schilderwerk, kunnen je bestaande houten kozijnen weer jaren mee.

Vraag 2: wanneer is het slimmer om de kozijnen compleet te vervangen?

Vervanging van kozijnen is nodig zodra ze niet meer voldoen aan de prestatie- of veiligheidseisen. Zo zitten in veel typische panden uit de jaren ’30 kozijnen met enkelglas. De isolatiewaarde hiervan is laag, zeker als je het vergelijkt met de waarden die tegenwoordig behaald worden. In dat geval is vervangen vaak de enige mogelijkheid om je huis beter te isoleren. Echter, soms is het bij houten kozijnen mogelijk om je oude kozijn te voorzien van een upgrade door bijvoorbeeld het enkelglas te vervangen door beter isolerend glas. Hierdoor gaat het energieverbruik van je woning omlaag.

Andere redenen om kozijnen te vervangen zijn bijvoorbeeld bij grote schade of jaren van achterstallig onderhoud. Ook biedt het vervangen van je kozijnen de kans voor een compleet ander ontwerp waarna een traditionele woning een moderne look kan krijgen. Bij het maken van houten kozijnen is het voor de timmerfabriek makkelijker om flexibel te zijn met de indeling. Dit betekent dat er door maatwerk unieke ontwerpen gemaakt kunnen worden zonder dat de prijs opeens stukken hoger is. Denk bijvoorbeeld aan combinaties tussen kozijnen en dubbele deuren.

Vraag 3: aan welke eisen moeten je nieuwe kozijnen voldoen?

Inbraak- en brandwerend, een warme uitstraling, onderhoudsvriendelijk, duurzaam, een niet standaard ontwerp, een goede prijs-kwaliteitverhouding: je hebt veel om over na te denken bij de aanschaf van nieuwe kozijnen. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt, en ga vervolgens op zoek naar een type kozijn dat daarbij past.

Goed om te weten: binnen houten kozijnen zijn er veel keuzemogelijkheden. Het is zelfs mogelijk te kiezen of je kozijn naar binnen- of naar buiten open draait. Hierdoor kun je onderhoud gemakkelijker uitvoeren, en is het schoonmaken ook eenvoudiger.

De prijs is voor een deel afhankelijk van het type hout waar je voor kiest. Om een goede afweging te maken, kan een expert je adviseren wat voor jou de beste keuze is. Zoek een Kozijnen van Hout-verkooppunt in je omgeving voor persoonlijk advies.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op InstagramTwitter en LinkedIn.