{{ showmenu }}

Kozijnen van hout - Centrum Hout

  • Isolatie
  • Luchtdichtheid

Luchtdichtheid van houten kozijnen: meten en verbeteren

Hoe minder lucht er ontsnapt uit je woning, hoe beter je isolatie. En waar in de gevel zitten openingen? Precies, bij ramen en kozijnen. Juist op die plekken valt daarom veel winst te behalen op het gebied van luchtdichtheid. Maar hoe meet je luchtdichtheid van een kozijn en op welke gebieden kun je dit verbeteren? De antwoorden op deze vragen lees je in dit blog.

Meten van luchtdichtheid

Voordat een kozijnconstructie in productie gaat, wordt deze onderworpen aan verschillende testen. Zo blijft de kwaliteit van elk nieuw type kozijn gegarandeerd. Eén van die testen is het controleren van de kierdichtingen. Oftewel: controleren op welke plekken lucht ontsnapt.

Dat testen gebeurt in een luchtdichte kast die op druk gezet wordt. Hiervan weet je exact de hoeveelheid lucht je erin doet, en daarmee hoeveel van die lucht verdwijnt. Daarnaast bereken je hoeveel meter kier je hebt tussen raam en kozijn. Door deze meetgegevens te combineren, kun je uitrekenen hoeveel lucht er per meter door de constructie heen komt.

Luchtdichting van houten kozijnen verbeteren

Timmerfabrikanten besteden veel aandacht aan het verbeteren van de luchtdichting bij houten kozijnen. Eén van de efficiëntste oplossingen, is het toepassen van dubbele kierdichting. Ook het toepassen van een tochtkader, kan helpen om minder lucht te laten ontsnappen via de kozijnen.

Tot slot is een belangrijk aandachtspunt bij het plaatsen van kozijnen dat de dichtingen in één vlak moeten liggen. Zie het als een plastic bak waar je een deksel op doet: die sluit luchtdicht rondom één vlak. Zo werkt het ook met de spouwlat rondom het kozijn, waar een luchtdichting bij de aansluiting tegen de muur en vloer aangebracht dient te worden.

Alles combineren? Geen goed idee

Hoewel er veel mogelijke oplossingen zijn om kozijnen luchtdicht te maken, kunnen we ze niet allemaal tegelijk gebruiken. Dat heeft te maken met verschillende factoren. Zo moet een raam dat open kan, ook makkelijk bedienbaar blijven. Pas je alle oplossingen tegelijk toe, dan gaat het raam simpelweg niet meer dicht – of heb je daar heel veel kracht voor nodig. Luchtdichting is dus geen kwestie van zoveel mogelijk samenvoegen, maar van onderzoeken welke set optimaal presteert.

(Bijna) luchtdichte kozijnen

Het grote voordeel van houten kozijnen, is dat detaillering heel goed aan te brengen is. Oftewel: kozijnen van hout zijn makkelijk luchtdicht te maken. Nou ja, bijna dan. Een oplossing om kozijnen 100% luchtdicht te maken, is tot op heden niet gevonden. Een trend die wel enorm bijdraagt aan het verbeteren van de luchtdichtheid, is het afgelakt en beglaasd aanleveren van kozijnen op de bouwplaats. Zo krijgen invloeden van buitenaf geen kans om kieren te veroorzaken.

Op zoek naar nieuwe kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.