Hoe weet je zeker dat je kozijnen van verantwoord geproduceerd hout koopt? Het antwoord lijkt makkelijk: je controleert of het bedrijf waar je wilt kopen een certificaat heeft van een instantie voor duurzaam bosbeheer. Helaas ligt het iets ingewikkelder. Om de garantie van verantwoord hout eenduidig en op voorhand te bieden, heeft Stichting Hout Research (SHR) het STIP-keurmerk in het leven geroepen. In dit blog beantwoordt Oscar van Doorn, directeur van SHR, 5 vragen over STIP.
Oscar: “STIP staat voor het leveren van alleen verantwoord geproduceerd hout. Bedrijven die een STIP-certificaat dragen, kopen alleen hout in dat voldoet aan de TPAC-normen van de overheid. Het soort keurmerk maakt bij STIP niet uit. Zolang het hout voldoet aan de gestelde eisen voor verantwoord geproduceerd hout, mag een bedrijf het certificaat dragen.”
“Voor klanten biedt het STIP-certificaat voornamelijk zekerheid. Bedrijven die gecertificeerd zijn volgens de andere TPAC goedgekeurde systemen, mogen daarnaast nog steeds niet verantwoord hout verkopen. Pas als je een kozijn of deur opgeleverd krijgt, kun je op de factuur nakijken of het hout inderdaad een label draagt. Zo krijg je soms – ondanks goede bedoelingen – alsnog ‘fout hout’. Als je kiest voor een bedrijf met STIP-certificaat, weet je op voorhand dat je enkel verantwoord hout koopt.”
“De verkoop van verantwoord geproduceerd hout met een van de bestaande labels brengt voor bedrijven extra werk met zich mee. Zowel in de administratie als in de logistiek moeten de houtsoorten namelijk gesplitst blijven. En dat is niet alleen een splitsing tussen ‘goed’ en ‘fout’ hout, maar ook tussen de verschillende duurzaamheidslabels. Alleen zo kun je garanderen dat het label klopt. Wij wilden deze werkdruk verlagen door één centraal keurmerk te beginnen. Bedrijven met het STIP-keurmerk hoeven geen aparte stromen meer aan te houden, zolang ze zich maar committeren tot de inkoop van enkel verantwoord geproduceerd hout.”
“Eén van de redenen is de vereenvoudiging van processen en administratie. Bedrijven die om die reden voor STIP kiezen, werken meestal al volledig met verantwoord geproduceerd hout. Ik zie ook bedrijven waarvoor STIP de motivatie is om nu helemaal over te stappen op verantwoord hout. Voor hen is het keurmerk een stok achter de deur om alleen nog verantwoord hout in te kopen. Dat betekent vaak een aanpassing van hun producten en een overstap naar andere houtsoorten. Maar dat niet alleen: het zorgt ook voor meer vraag en dus meer duurzaam beheerde bossen. Daarvoor doen we het uiteindelijk.”
“Timmerfabrikanten werken vaak al met verantwoord geproduceerd hout. Tot voor kort konden sommigen echter geen STIP-certificering krijgen vanwege de inkoop van Merbau voor deuren. Die houtsoort is namelijk lastig aan te komen met certificaat. Gelukkig zijn er alternatieve houtsoorten beschikbaar die steeds vaker gebruikt worden. Dit hout is wel verantwoord geproduceerd en heeft dezelfde kwaliteit als Merbau. Een uitkomst voor kozijnenfabrikanten en deurenproducenten om STIP-gecertificeerd te worden en te kiezen voor alleen verantwoord geproduceerd hout.”
Extra garantie met STIP-certificaat
Bijna 80 bedrijven hebben zich aangesloten bij STIP. Het type organisatie varieert van koplopers in de verpakkingsindustrie tot aannemers die willen bewijzen dat ze alleen verantwoord hout inkopen. Ook in de houthandel en timmerindustrie dragen veel bedrijven het certificaat. De ambitie van STIP is om dit aantal nog verder uit te breiden, zodat de verkoop van verantwoord geproduceerd hout blijft groeien en er meer duurzaam beheerde bossen komen.
Op zoek naar nieuwe kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.
Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.