{{ showmenu }}

Wat kost een houten kozijn?

Als we kijken naar de kosten van houten kozijnen, moeten we verder kijken dan alleen de kosten van aanschaf. Ook het onderhoud, reparatie en hoe lang houten kozijnen meegaan spelen een rol in het totaalplaatje. We duiken hier diep in de Total Cost of Ownership van houten kozijnen.

Aanschafkosten, levensduur en afschrijvingskosten houten kozijnen

Als u overweegt om houten kozijnen te kopen, wilt u uiteraard weten wat de prijzen van houten kozijnen zijn. Er is al veel verschil tussen zachthouten en hardhouten kozijnprijzen. Het is daarnaast verstandig om verder te kijken dan alleen de aanschafkosten van houten kozijnen. Ook de levensduur van uw kozijnen is een belangrijke factor.

Hardhouten kozijnen gaan veel langer mee dan zachthouten kozijnen, mede afhankelijk van de toepassing binnen of buiten. Ook binnen de verschillende soorten hardhouten kozijnen bestaan weer verschillen rondom aanschafkosten en kosten voor een lange levensduur door het juiste onderhoud. Houd dus rekening met de Total Cost of Ownership bij de aankoop van houten kozijnen.

Kosten houten kozijnen

Ter indicatie van de aanschafkosten van houten kozijnen, kunt u voor de materiaalkosten van een gemiddeld houten kozijn van 60 bij 60 centimeter, uitgevoerd met een vast raam denken aan een prijs van circa 145 euro. Deze prijs is exclusief kosten van glas en montage. Voor het glas kunt u 30 euro als gemiddeld uitgangspunt hanteren. En uiteraard verschillen montagekosten per situatie. Voor vakkundige montage moet u in hoofdlijnen denken aan een bedrag vergelijkbaar met de kosten van het materiaal.

Het is echter belangrijk om niet alleen naar de aanschafkosten te kijken, maar ook naar levensduur, duurzaamheid, onderhoud op termijn en afschrijvingskosten. Neem voor prijzen van houten kozijnen in uw specifieke situatie contact op met een lidbedrijf van de NBvT.

Zachthouten en hardhouten kozijnprijzen

Binnenshuis is voor veel toepassingen geen hardhout nodig, maar zachthout. Denk aan deuren, deurposten, de binnenkant van kozijnen of een houten plafond. Zachthouten kozijnen gaan zo’n 25 jaar mee en zijn goedkoper in aanschaf dan hardhouten kozijnen. Het zachthout (naaldhout) kan echter minder goed tegen vocht. Op sommige plekken zijn daarom hardere houtsoorten beter, denk aan vloeren en drempels.

Voor buitenkozijnen is vochtbestendig hout beter. Het meest vochtbestendig is tropisch hardhout. Er zijn ook Europese hardhoutsoorten als Eiken en Kastanje die goed bestand zijn tegen vocht. Let bij de aanschaf van hardhout altijd op het FSC®-of PEFC®-keurmerk, dat garandeert verantwoord bosbeheer en houtwinning. Hardhouten kozijnen zijn erg sterk en gaan zeker 40 tot 75 jaar mee. Houdt bij de aanschafprijs van hardhouten kozijnen (loofhout) rekening met een meerprijs van € 10,- tot € 50,- per kozijn, ten opzichte van zachthouten kozijnen (naaldhout).

Vergelijking kosten houten kozijnen met kunststof kozijnen

Qua aanschafkosten kunt u, uitgaande van een oppervlakte van 1m2 kunststof kozijn, rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de 700 en 800 euro per kozijn. Dit is dan inclusief de montage van de kunststof kozijnen, BTW en isolatieglas. Bij een vergelijkbaar kozijn uitgevoerd in hout, kunt u rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de 750 en 900 euro per houten kozijn. De aanschafprijs van kunststof kozijnen is dus lager dan de aanschafprijs van houten kozijnen.

Op termijn zijn de totale kosten van houten kozijnen echter gunstiger dan die van kunststof kozijnen. Kunststof heeft ten opzichte van hout minder onderhoud nodig, maar gaat (veel) minder lang mee. Houten kozijnen moeten geschilderd worden, maar dankzij nieuwe technieken eens in de 15 jaar. Ook bij kunststof kozijnen moet u trouwens rekening houden met een periodieke reiniging en verweer van het kunststof. In geval van beschadiging of verweer van het kunststof is volledige vervanging de enige optie. Ook als u een andere kleur of stijl wenst. Bij hout is bewerking goed mogelijk en is vervanging slechts in enkele gevallen de enige resterende optie.

De afschrijvingskosten van kunststof kozijnen zijn dus hoger dan die van houten kozijnen. En de Total Cost of Ownership van houten kozijnen is dus vele malen gunstiger dan die van kunststof kozijnen.

Vergelijking kosten houten kozijnen met aluminium kozijnen

Qua aanschafkosten kunt u, uitgaande van een oppervlakte van 1m2 aluminium kozijn, rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de 800 en 950 euro per kozijn. Dit is dan inclusief de montage van de aluminium kozijnen, BTW en isolatieglas. Bij een vergelijkbaar kozijn uitgevoerd in hout, kunt u rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de 750 en 900 euro per houten kozijn. De aanschafprijs van houten kozijnen is dus lager is dan de aanschafprijs van aluminium kozijnen.

Aluminium is de duurste oplossing als het gaat om kozijnen. Het is echter wel een licht, stevig en vormvast materiaal en heeft net als hout een lange levensduur. Hout is een natuurlijk materiaal met een warme uitstraling. Aluminium heeft een strakke, ‘koude’ uitstraling. Houten kozijnen van erkende timmerfabrikanten zijn onderhoudsarm. Net als aluminium dat ook onderhoudsarm is.

In geval van beschadiging of aantasting van het aluminium is volledige vervanging de enige optie. Ook als u een andere kleur, uitstraling of stijl van uw woning wenst. Bij hout is bewerking goed mogelijk en is vervanging slechts in enkele gevallen de enige resterende optie.

De afschrijvingskosten van aluminium kozijnen zijn hierdoor dus hoger dan die van houten kozijnen. En de Total Cost of Ownership van houten kozijnen is dus gunstiger dan die van aluminium kozijnen.