Wat kost een kozijn? Hout – Kunststof -Aluminium

Wat kost een kozijn?

Om te weten wat een kozijn kost is het belangrijk om de juiste materiaalsoort te kiezen. We vergelijken daarom hier de kosten van houten, aluminium en kunststof kozijnen.

Inzage in de kostenopbouw van een houten kozijn

Als u overweegt om houten kozijnen te kopen, wilt u uiteraard weten wat de prijzen van houten kozijnen zijn. De kostenopbouw van uw houten kozijnen is uiteraard afhankelijk van veel verschillende aspecten en de prijs verschilt dus per situatie.

Denk bij de opbouw van de kosten van houten kozijnen in ieder geval aan de volgende zaken:

  • Welke houtsoort kiest u? Er zijn uiteraard qua kosten (soms grote) verschillen tussen zachthouten kozijnen en hardhouten kozijnen. Ook het type hout bepaalt een deel van de kosten. Gaat u voor Meranti, of voor Eiken bijvoorbeeld?
  • Welke afmetingen en uitvoeringstypen verlangt u voor uw houten kozijnen?
  • Aan welke technische eisen moeten uw houten kozijnen voldoen? Denk aan inbraakwerendheid, geluidwerendheid, isolatiewaarden, kou- en tochtwerendheid etc.
  • Gaat u voor duurzaam hout, met erkend keurmerk?
  • Inspectie en onderhoud zijn belangrijk voor gebruiksplezier, uitstraling en verlenging van de levensduur van uw houten kozijnen en hebben invloed op de kosten op lange termijn.

Wat kost een houten kozijn?

Voordat u overgaat tot aankoop, bent u vast benieuwd naar de prijzen van houten kozijnen. De exacte prijs verschilt uiteraard per situatie, maar wij geven u graag een indicatie van de totale kosten.

Voor de materiaalkosten van een houten kozijn van 60 bij 60 centimeter, uitgevoerd met een vast raam kunt u ter indicatie denken aan een gemiddelde prijs van 145 euro. Dit is een prijs exclusief kosten van glas en montage. Voor het glas kunt u 30 euro als gemiddeld uitgangspunt hanteren.

U kunt de montage het beste overlaten aan een specialist die kennis, ervaring en de juiste materialen en bewerkingen uitvoert voor uw specifieke situatie. Uiteraard verschillen montagekosten per situatie. U begrijpt dat een draai/kiep-raam meer arbeidskosten met zich meebrengt dan een vast raam. Ook spelen montagematerialen, voorrijkosten en afvoerkosten soms nog een rol. Voor specialistische montage moet u in hoofdlijnen denken aan een bedrag vergelijkbaar met de kosten van het materiaal.

Als we kijken naar de totale kosten van houten kozijnen op de lange termijn, moeten we verder kijken dan alleen de kosten van aanschaf. Ook het onderhoud, reparatie en hoe lang houten kozijnen meegaan spelen een rol in het totaalplaatje.

Lees meer over de Total Cost of Ownership van een houten kozijn

Wat kost een kunststof kozijn?

Uitgaande van een oppervlakte van 1m2 kunststof kozijn, dient u rekening te houden met een gemiddelde prijs tussen de 700 en 800 euro per kozijn. Dit is dan inclusief de montage van de kunststof kozijnen, BTW en isolatieglas. Bij een vergelijkbaar kozijn uitgevoerd in hout, kunt u rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de 750 en 900 euro per houten kozijn.

Wat kost een aluminium kozijn?

Uitgaande van een oppervlakte van 1m2 aluminium kozijn, dient u rekening te houden met een gemiddelde prijs tussen de 800 en 950 euro per kozijn. Dit is dan inclusief de montage van de aluminium kozijnen, BTW en isolatieglas. Bij een vergelijkbaar kozijn uitgevoerd in hout, kunt u rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de 750 en 900 euro per houten kozijn.

Verkooppunten houten kozijnen

Wanneer u overweegt om houten kozijnen aan te schaffen bent u van harte welkom bij de leden van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Zij maken uw houten kozijnen precies op maat van uw wensen en zorgen voor een vakkundige montage in uw woning of bedrijf. Zij gaan graag het gesprek met u aan.

Zoek een NBvT verkooppunt in uw omgeving