{{ showmenu }}

Kozijnen van hout - Centrum Hout

  • Blog
  • NOM
  • Duurzaam bouwen

Zo dragen houten kozijnen bij aan Nul op de Meter

Bij duurzaam bouwen komt al snel de term ‘Nul op de Meter’ (NOM) voorbij. Doel hiervan is om de totale energiebalans van een woning op 0 uit te laten komen. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonne-energie, maar isoleren van de woning speelt ook een belangrijke rol. In dit blog lees je hoe houten kozijnen bijdragen aan het behalen van Nul op de Meter.

Wat houdt Nul op de Meter in?

Nul op de Meter is (nog) geen eis die door de overheid gesteld wordt. Wel komt de vraag om energieneutraal te bouwen steeds vaker vanuit de markt. Particulieren of woningbouwverenigingen willen woningen zo duurzaam mogelijk opleveren. Wat betreft ramen, kozijnen en deuren betekent dit dat de U-waarde – de hoeveelheid warmte die verloren gaat op die plekken – maximaal 1,1 moet zijn.

Hoe dragen houten kozijnen bij aan NOM?

Ramen en deuren zijn een belangrijk onderdeel in de totale isolatie van een woning. Waar de wand namelijk overal even dik is, vormen deze plekken ‘open ruimtes’ in de gevel. Ofwel: dit zijn de plekken waar veel winst te behalen valt qua isolatie. Zo levert het plaatsen van Triple-glas meteen een flinke winst op in het beperken van warmteverlies.

Hoe zit het dan met de kozijnen zelf? Daar past de keuze voor hout perfect bij NOM. Hout is namelijk een materiaal dat van nature heel goed isoleert. Dat betekent dat ook door het kozijn zelf zo min mogelijk warmte verloren gaat. Omdat hout bovendien eenvoudig aan te passen is, zijn er makkelijker slimme details aan te brengen die de luchtdichtheid verbeteren.

Koel in de zomer, warm in de winter

NOM kijkt veelal naar het behoud van warmte binnenshuis. Maar hoe zit dat in de zomer, als je die warmte juist buiten wil houden? Ook dan geldt dat houten kozijnen een goede keuze zijn. Het natuurlijke materiaal zorgt ervoor dat het binnen koeler blijft. Verder is het belangrijk de plek van grote glasvlakken doordacht te kiezen. Zo zorgen grote ramen op het zuiden wel voor veel licht, maar komt hier in de zomer ook veel zonnewarmte door naar binnen.

De keuze voor houten kozijnen in NOM-woningen

Energiezuinig bouwen wordt steeds belangrijker. Door goed doordachte detailleringen aan te brengen in houten kozijnen, dragen ze bij aan het verbeteren van de isolatiewaarden in een woning. Speciaal voor leden heeft de NBvT detailleringen ontwikkeld die timmerfabrikanten kunnen overnemen in hun productie. Ben je op zoek naar houten kozijnen voor een NOM-woning? Zoek dan hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op InstagramTwitter en LinkedIn