{{ showmenu }}

Kozijnen van hout - Centrum Hout

  • Blog
  • Milieu

Zo goed zijn houten kozijnen voor het milieu

Het milieu is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijk agendapunt. Niet alleen voor de politiek, maar zeker ook in de bouw. Duurzame materialen maken een opmars. En hoewel hout al heel wat jaren meeloopt, past het perfect binnen de duurzame trend. In dit blog lees je wat het gebruik van houten kozijnen betekent voor het milieu. Tipje van de sluier: veel goeds.

Natuurlijk productieproces

Zonlicht, lucht en water. Dat is alles wat een boom nodig heeft om te groeien. Hout is daarom een volledig natuurlijk product. Maar met alleen een boom ben je er niet. Om een houten kozijn te maken, worden bomen geoogst en bewerkt tot het uiteindelijke product. Hoe zit het met de milieuvriendelijkheid van die processen?

Wees gerust: ook daar is de milieubelasting laag. Het kappen van bomen is – zeker in vergelijking met het verkrijgen van aardolie – een zeer schoon proces. Daarnaast is de bewerking van het geoogste hout tot kozijn energiezuinig. Dankzij steeds beter geautomatiseerde processen in fabrieken, gaat dit snel en efficiënt. Onder de streep is hout daarom één van de milieuvriendelijkste materialen om mee te bouwen.

Hout is CO2-neutraal

Tijdens de groei haalt een boom CO2 uit de lucht. Deze CO2 blijft opgeslagen in het hout tijdens de hele levensduur van het eindproduct. In houten kozijnen zitten dus – zonder dat je het merkt –broeikasgassen opgeslagen. Hoeveel precies reken je uit met deze tool.

Hoe zit het dan na de levensduur van je houten kozijn? De opgeslagen CO2 komt namelijk bij rotting of verbranding weer vrij. Toch hoeft dit niet slecht te zijn voor het milieu. Hout dat niet meer recyclebaar is, kan ingezet worden om groene energie te produceren. Zo draagt het alsnog bij aan een beter milieu.

Biologische grondstof

Hout is een levend product, en blijft zichzelf daarom vernieuwen. Voor de productie van houten kozijnen zijn nauwelijks fossiele brandstoffen nodig die de aarde uitputten. Na zo’n 120 jaar is een boom geschikt om ingezet te worden als duurzaam houten kozijn. Andere grondstoffen, zoals aardolie voor kunststof kozijnen, hebben duizenden jaren nodig om tot ontwikkeling te komen.

Omdat hout een natuurproduct is, past het binnen het gedachtengoed van Cradle-to-Cradle. Het is een grondstof die volledig hergebruikt kan worden, zonder dat het zijn waarde verliest. Samen met innovaties rondom glas, verf- en laksystemen, is het mogelijk om een houten kozijn zelfs 100% Cradle-to-Cradle te maken.

Houten kozijnen: goed voor het milieu?

Natuurlijk is niet elk houten kozijn goed voor het milieu. Daarom is het belangrijk om bij de aankoop van tropisch hout te letten op keurmerken. Hout met een FSC- of PEFC-keurmerk is verantwoord gekapt en draagt bij aan het behoud van gezonde bossen. Koop je houten kozijnen met een keurmerk, dan kun je erop vertrouwen dat ze bijdragen aan een beter milieu.

Ook het gebruik van lijmen en lakken hebben invloed op de duurzaamheid van houten kozijnen. Daarover lees je in een later blog meer.

Persoonlijk advies nodig? Zoek hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.