{{ showmenu }}

Kozijnen van hout - Centrum Hout

  • Duurzaam
  • Blog
  • Milieu

Met deze 3 tips ben je verzekerd van duurzame houten kozijnen

Natuurlijk wil je duurzame keuzes maken, maar wanneer ben je goed bezig? De term duurzaamheid vliegt je zo vaak om de oren. Aan de ene kant verwijst duurzaam naar het milieu, aan de andere kant op de kwaliteit en hoe lang een product goed blijft. Beide aspecten spelen ook bij houten kozijnen een rol. Sterker nog, het woord duurzaamheid vindt haar oorsprong in de bosbouw. In dit blog lees je 3 tips voor een maximale duurzaamheid van je houten kozijnen.

Tip 1: ga voor hout met een keurmerk

Hoewel hout goed is voor het milieu, geldt dat helaas niet voor alle houtsoorten. Hout waarvoor tropisch regenwoud is verdwenen, kunnen we verre van duurzaam noemen. Daarom heeft de houtbranche verschillende keurmerken in het leven geroepen: FSC en PEFC.

Beide keurmerken zien erop toe dat bossen waar bomen worden gekapt, de kans krijgen om zich te herstellen. Daarnaast krijgen bosarbeiders voldoende loon en werken ze onder verantwoorde omstandigheden. Hoewel FSC zich oorspronkelijk richtte op tropische bossen en PEFC op Europese, zijn beide keurmerken inmiddels wereldwijd in gebruik.

Tip 2: koop je kozijnen bij een gecertificeerde timmerfabriek

De timmerfabriek die het hout verwerkt tot kozijnen, heeft een enorme invloed op de kwaliteit ervan. Een goede bewerking van het hout kan leiden tot een flinke toename van de levensduur van de kozijnen.

Door verbeterde coatings, solide kitranden en sterke lijmverbindingen toe te passen, schakelen fabrikanten de grootste vijand van hout uit: vocht. En dat zorgt voor een langere levensduur van houten kozijnen.

Tip 3: voer regelmatig en slim onderhoud uit

Zitten de kozijnen eenmaal in je gevel, dan kun je zelf het verschil maken als het gaat om duurzaamheid. Hoe? Met slim onderhoud. Dat betekent: regelmatig je kozijnen controleren, kiezen voor een verf van hoge kwaliteit en beschadigingen zo snel mogelijk herstellen.

Een handige tip voor kozijnen die veel zonlicht krijgen, is om deze te schilderen in een lichte kleur. Donkere kleuren hebben namelijk meer onderhoud nodig dan lichte. Daarnaast heeft het onderste deel van een kozijn – de zogenaamde ligger – het meeste onderhoud nodig. Kijk de liggers regelmatig na en vraag bij twijfel een professional om advies. Hoe eerder je erbij bent, hoe langer je kozijnen uiteindelijk meegaan.

Zo verleng je de levensduur van jouw houten kozijnen
Duurzaamheid in houten kozijnen werkt op verschillende manieren. Natuurlijk is het belangrijk om voor hout te gaan met een keurmerk. Daarnaast ben je verzekerd van kwaliteit als je je kozijn laat maken bij een timmerfabrikant met NBvT-lidmaatschap. Als laatste kun je zelf slim omgaan met het onderhoud, waardoor je dit maar eens in de 10 tot 15 jaar hoeft te doen.

Persoonlijk advies nodig? Zoek hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op InstagramTwitter en LinkedIn