{{ showmenu }}

Kozijnen van hout - Centrum Hout

  • voordelen
  • prefab

5 grote voordelen van prefab houten kozijnen in de bouw

De tijd dat houten kozijnen op de bouwplaats in elkaar gezet, beglaasd en geschilderd werden, is (zo goed als) voorbij. Steeds meer handelingen vinden namelijk plaats in de fabriek. Een positieve ontwikkeling, zeker met het oog op personeelstekorten in de bouw. Maar ook kwaliteit en verwerkingssnelheid varen wel bij prefab. In dit blog lees je de grootste voordelen van prefab houten kozijnen.

1. Sneller bouwen

Tijd is geld, en dat gaat zeker op voor de bouw. Elke dag dat een bouwproject langer duurt, kost een projectontwikkelaar geld. Met prefab kan die bouwtijd flink ingekort worden. Door houten kozijnen in de fabriek in elkaar te zetten, het (isolatie)glas te plaatsen en ze te voorzien van een aflaklaag, hoeft er op de bouwplaats veel minder werk te gebeuren. Zodra de kozijnen aankomen uit de fabriek, kunnen ze de gevel in. Hierdoor verloopt de bouw veel sneller.

2. Makkelijker plannen

De timmerman die een dag uitloopt, de glaszetter die moet wachten op levering van de ramen of de schilder die door aanhoudende regen dagenlang niet kan werken: plannen op de bouw is een flinke operatie. Het tekort aan vakmensen in de bouw maakt deze uitdaging nog groter. Met prefab kozijnen heb je echter veel minder mensen op de bouw zelf nodig. Door kozijnen in de fabriek in elkaar te zetten, zitten ze vaak binnen een dag in de gevel. Dat maakt de planning niet alleen makkelijker, maar ook betrouwbaarder.

3. Betere kwaliteit

Waar op de bouwplaats stof, zand en het weer invloed hebben op de afwerking van kozijnen, is de productie in de fabriek volledig geconditioneerd. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van prefab kozijnen gegarandeerd goed is. Verbindingen zijn luchtdicht, waardoor de isolatiewaarde van de houten kozijnen zo hoog mogelijk is. Ook heeft de lak een optimale laagdikte. Zo gaan prefab houten kozijnen nog langer mee.

4. Langer onderhoudsinterval

Een ander voordeel van produceren onder geconditioneerde omstandigheden, is dat de periode tot de eerste onderhoudsbeurt veel langer is. Daarmee besparen bewoners en woningcorporaties op kosten voor onderhoud. Ook voor het uitvoeren van onderhoud zijn goede vakmensen schaars. Hoe beter je het onderhoudsinterval kunt voorspellen, hoe makkelijker dit in te plannen is.

5. Minder faalkosten

Traditionele kozijnen lopen op de ruwbouw – de fase voor de afwerking van een woning – vaak schade op door stoten, knoeien van metselspecie, stof of het weer. Om deze schade te herstellen, moeten extra uren gemaakt worden. Bij prefab kozijnen voeren fabrikanten hun kwaliteitscheck uit nog voordat het eindproduct de fabriek verlaat. Zo worden faalkosten tot een minimum beperkt.

Efficiënter bouwen met prefab houten kozijnen

De eisen voor bouwprojecten worden steeds hoger: bouwen moet sneller, goedkoper en beter. Met prefab houten kozijnen kan aan al deze eisen worden voldaan. Bovendien maakt prefabricatie bouwprojecten minder afhankelijk van de beschikbaarheid van personeel. Zo behoren vertragingen door uitgelopen planningen of tekort aan vaklieden, tot het verleden.

Leestip: Bas Louwers van Hurks Bouw vertelt over bouwen met kant-en-klare gevelelementen.

Op zoek naar nieuwe kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.