Houten kozijnen lijken misschien al jaren een stabiele factor in de bouw, maar achter de schermen is heel wat gaande. Timmerfabrikanten zijn continu bezig om hun product te verbeteren, nog meer kwaliteit te leveren en de prijzen betaalbaar te houden. Afgelopen jaar vertelden verschillende experts uit de timmerbranche over hun innovaties, lessen en projecten. In dit artikel lees je het beste van 2020 in 5 belangrijke lessen.
Vaak kijken mensen bij de zoektocht naar nieuwe kozijnen alleen naar de aanschafprijs. Het goedkoopste kozijn komt dan als winnaar uit de bus. Toch komen er meer kosten kijken bij kozijnen dan alleen het aanschaffen ervan. Rob van den Oudenrijn van Van Oudenrijn Timmerselect adviseert daarom om te letten op de ‘total cost of ownership’. Hierin speelt onderhoud een rol, maar ook het aanpassen van kozijnen als ze eenmaal in de gevel zitten.
Houten kozijnen zijn in dat geval veruit het meest flexibele materiaal. Het is mogelijk om betere inbraakwering aan te brengen, extra isolerend glas te plaatsen of de uitstraling te veranderen met een likje verf. Deze dingen kun je alleen doen met kozijnen van hout. Daarom zijn ze als je het over de gehele levensduur bekijkt, meestal goedkoper dan kozijnen van andere materialen. Niet voor niets krijgt hout steeds vaker de voorkeur bij renovatieprojecten.
Lees hier het hele artikel over de total cost of ownership van houten kozijnen
Circulariteit wordt steeds belangrijker. De aarde is overbelast, en de enige manier om deze situatie te verbeteren is door nu in actie te komen. Michel Dieleman van Timmerfabriek Dieleman ziet dat mensen deze noodzaak wel voelen, maar in de praktijk nog te weinig actie ondernemen. Bouwen met hout is volgens hem één van de oplossingen voor een duurzamere wereld. Dat zit zo: aan de ene kant is hout een materiaal dat zich blijft vernieuwen. Als je kiest voor duurzaam geproduceerd hout, blijft de cirkel gesloten.
Aan de andere kant staat recycling van de materialen die je gebruikt. Omdat hout op veel plaatsen ingezet kan worden, is er meer dan één levenscyclus mogelijk. Een houten kozijn dat niet meer opnieuw te gebruiken is, krijgt een volgend leven als stoel. Daarna volgt spaan- en vezelplaat voor een derde cyclus, en tot slot biomassa. Door deze vorm van recycling blijf je niet met fysiek afval zitten, en is de cirkel gesloten.
Benieuwd hoe Michel circulair bouwen met hout ziet? Lees het artikel hier.
De tijd waarin halffabricaten hun weg naar de bouwplaats vonden, lijkt steeds verder tot het verleden te behoren. Vaker en vaker worden houten kozijnen als geheel, inclusief glas en aflak, vanuit de fabriek in de gevel geplaatst. Het gebruik van deze compleet in de fabriek afgewerkte houten kozijnen biedt verschillende voordelen, zo vertelt Dignus Anemaet van Timmerfabriek Van de Vin.
Zo heb je bij kant-en-klare kozijnen de kwaliteit beter in de hand. In de fabriek produceer je namelijk onder geconditioneerde omstandigheden. Hierdoor is bijvoorbeeld de aflak altijd strak en speelt het weer geen rol. En hoewel de kosten van het complete product hoger zijn dan van een halffabricaat, zijn kant-en-klare kozijnen onder de streep vaak toch goedkoper. Dat komt onder andere omdat er geen extra personeel en materiaal meer nodig is op de bouwplaats zelf.
Weten hoe Van de Vin het produceren van kant-en-klare kozijnen aanpakt? Lees hier het expertverhaal.
In de traditionele timmerfabriek is het product van bomen [BV1] [DvdV2] overal aanwezig. Natuurlijk in de vorm van kozijnen, maar zeker ook als papier. Dat kan anders, vond Michel Nijenhuis van Timmerfabriek Neede. In zijn ambitie om sneller en efficiënter te produceren – en uiteindelijk een zogenaamde one-piece-flow te creëren – ging hij aan de slag met het digitaliseren van de processen in de fabriek.
Naast tablets vond ook Artificial Intelligence (AI) zijn weg naar de fabriek. Concreet houdt dit in dat de software op basis van honderden variabelen het productieproces optimaliseert. Hoe langer je met AI werkt, hoe nauwkeuriger de voorspelling wordt. Maar software is volgens Michel niet de enige sleutel tot succes: je hebt mensen nodig om er de schouders onder te zetten. Samen met AI vormen zij de toekomst van de timmerfabriek
In het expertverhaal over de digitale kozijnenfabriek lees je alle ervaringen van Michel
Bij renovatie denk je al snel aan het vervangen van de bestaande delen van een huis. Dat het ook anders kan, laat Verweij Houttechniek zien. Met het SecondLife-concept geven ze – zoals de naam al zegt – een tweede leven aan houten kozijnen in de gevel. Hierbij gebruiken ze de bestaande kozijnen als basis, en zetten daar nieuwe onderdelen op die het geheel een nieuw leven geven. Ruud Verweij vertelt dat kozijnen door deze aanpak wel 25 tot 50 jaar langer meegaan.
Na jaren in de gevel is echter geen enkel kozijn meer perfect recht. Om de nieuwe onderdelen toch passend te maken, meet Verweij elke sponning in. Vervolgens maken ze de draaiende delen hol, bol en scheef zodat ze precies aansluiten op het bestaande kozijn. Elk kozijn dat de fabriek verlaat is uniek, en dus is maatwerk het devies. Naast de voordelen op het gebied van energiebesparing die een nieuw kozijn altijd biedt, besparen woningbouwers met SecondLife-kozijnen kosten en is de overlast voor bewoners minimaal.
Bekijk hier wat Ruud nog meer te vertellen heeft over het revitaliseren van houten kozijnen
Zoals gezegd is de timmerindustrie volop in beweging. Deze lessen zijn slechts een greep uit alle innovaties die de timmerbranche de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Natuurlijk speelt duurzaamheid een belangrijke rol bij het innoveren. Zo wordt er naast het verbeteren van circulariteit ook geëxperimenteerd met nieuwe houtsoorten voor kozijnen en het verlengen van de levensduur van kozijnen in de gevel.
Wil je meer informatie over houten kozijnen of overweeg je om nieuwe kozijnen aan te schaffen? Dan kun je terecht bij een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.
Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.