{{ showmenu }}

Kozijnen van hout - Centrum Hout

  • Hernieuwbaar
  • Klimaatneutraal
  • Geen tekort

Tekort aan bouwmateriaal? Niet met hout!

De bouwsector is wereldwijd één van de grootste verbruikers van grondstoffen. Al 40 jaar geleden, toen de motie van Ad Lansink door het kabinet werd aanvaard, maakte men zich zorgen over het ontstaan van grondstoftekorten. Nog steeds is de ladder van Lansink relevant. Omdat de bouw enorm veel materialen gebruikt, is in deze sector veel winst te behalen. In het tegengaan van tekorten ligt een belangrijke rol voor hout. In dit blog lees je waarom.

Hout is overal

Naaldbossen in Duitsland en Zweden, tropische bossen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië: overal ter wereld groeit hout. Als je alle bossen wereldwijd bij elkaar optelt, beslaan die zo’n 5,5 miljard hectare. Helaas zijn niet alle bossen beschermd met een certificaat, maar alleen FSC heeft al 211.519.492 hectare bos gecertificeerd. En dat getal groeit. Genoeg hout dus om kozijnen – en nog veel meer andere bouwmaterialen – te maken.

Hout is hernieuwbaar

Hoe vaak sta je erbij stil dat het houten kozijn dat zich in je gevel bevindt, begonnen is als zaadje of stekje? Daar ligt de kracht van hout als bouwmateriaal. Een bos kan door zonlicht, water en voedingsstoffen eeuwig vers bouwmateriaal leveren. In de tijd dat een houten kozijn zich bij ons in de gevel bevindt, groeien bomen uit tot hun volwassen leeftijd. Zo blijft de cyclus in stand. Natuurlijk is duurzaam bosbeheer, waarbij de sociaal-culturele, ecologische en economische waarden van het bos behouden blijven, cruciaal.

Hout is klimaatneutraal

Diezelfde gedachte gaat op voor de inzet van hout als klimaatneutraal bouwmateriaal: het groeit in de natuur. Tijdens de groei neemt hout CO2 op. Die CO2 blijft opgeslagen tijdens de gehele levensduur van een product. Ook als je het hout gebruikt om een kozijn te maken. Dit maakt hout ideaal om in te zetten bij duurzame bouwprojecten. Per 1 januari 2021 gaan de BENG-eisen in, die 3 nieuwe eisen rondom de energieprestatie van woningen vastleggen. Houten kozijnen passen goed binnen deze normen.

Geen tekort aan hout in de bouw

Wist je dat in heel veel woningen aan de binnenkant al hout verwerkt is, maar dat je dat aan de buitenkant niet ziet? De eerste stappen voor het gebruik van hout in de bouw zijn dus al gezet. Toch kan hout nog op veel meer plekken toegepast worden. Traditioneel maken we in Nederland bijvoorbeeld vloeren en wanden van beton. Die elementen zijn echter prima met hout te maken. Net zo sterk, en een stuk duurzamer.

Op zoek naar nieuwe kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.