Bij de aanschaf van houten kozijnen is de kans groot dat je afkortingen tegenkomt. Veel afkortingen. Waar staan ze eigenlijk voor? En wat houdt een afkorting in? In dit blog vind je de betekenis van veelgebruikte afkortingen in de timmerindustrie en leggen we uit wat ze betekenen als het gaat om houten kozijnen.
FSC is één van de instanties die bossen wereldwijd certificeert. Zie je het FSC-certificaat op hout, dan weet je dat je duurzaam geproduceerd hout koopt. FSC zet in op natuurbescherming, sociale aspecten en economie bij het certificeren van de bossen. Voldoet een bos aan de eisen die het FSC stelt aan duurzaam bosbeheer, dan mag het hout uit dat bos het keurmerk dragen. Door hout te kopen met een keurmerk, voorkom je ontbossing en blijft de biodiversiteit in stand.
Net als FSC zorgt PEFC voor duurzaam bosbeheer. Tref je het PEFC-certificaat aan op een houtproduct, dan wil dat zeggen dat dit hout duurzaam is geproduceerd. Anders dan FSC kijkt PEFC naar de lokale omstandigheden bij de certificering. Hierdoor is het voor lokale bosbeheerders makkelijker om te voldoen aan de eisen voor duurzaam bosbeheer. Zo voldoet een bos in Europa standaard al aan veel wet- en regelgeving, terwijl in Afrika weinig bij wet geregeld is en het keurmerk hier dus invulling aan moet geven.
Anders dan FSC en PEFC zegt STIP niets over het hout zelf, maar over het bedrijf dat hout verkoopt. Een timmerfabriek die het STIP-keurmerk draagt, geeft de garantie dat die alleen verantwoord hout levert. STIP is in het leven geroepen om de administratie en logistiek van organisaties die hout verkopen makkelijker te maken. Koop je bij een bedrijf met het STIP-keurmerk, dan ben je verzekerd van duurzaam hout.
Net als STIP is KOMO een keurmerk dat wordt afgegeven aan organisaties. KOMO gaat echter over de kwaliteit en prestaties van een product. Elke timmerfabriek die het KOMO-keurmerk draagt, krijgt vier keer per jaar bezoek van een inspecteur. Die controleert of de productie voldoet aan de gestelde eisen. Koop je een KOMO-gecertificeerd houten kozijn, dan weet je zeker dat dit voldoet aan de kwaliteitsnormen.
Per 1 januari 2021 moet alle nieuwbouw in Nederland voldoen aan de eisen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). Deze eisen gaan over de prestatie van een volledige woning of gebouw. Kozijnen zijn hier een belangrijk onderdeel van, omdat ze cruciaal zijn voor de totale isolatiewaarde. Aangezien hout van nature goed isoleert, zijn houten kozijnen een slimme en milieuvriendelijke manier om aan de BENG-normen te voldoen.
Ook NOM gaat over de energieprestaties van een woning in het geheel. Doel van Nul op de Meter is om in een woning net zoveel energie op te wekken als je verbruikt. Bijvoorbeeld met zonnepanelen, maar vooral ook door goed te isoleren. Hout isoleert van nature goed en is makkelijk aan te passen om bijvoorbeeld de luchtdichtheid te verbeteren. Met houten kozijnen draag je daarom bij aan het verbeteren van de totale isolatiewaarde van je woning, en daarmee aan een lagere energierekening.
Soms kom je bij de aanschaf van nieuwe kozijnen zoveel keurmerken tegen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daar komt bij dat niet elk keurmerk onafhankelijk is. Zo denk je misschien dat je iets goeds koopt, maar kom je er later achter dat dit niet zo was. De keurmerken die we hier genoemd hebben, zijn allemaal officieel erkend en worden beheerd door onafhankelijke instanties.
Ben je op zoek naar nieuwe kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.
Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.